Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο



Παιχνίδι “τυχαίων συμπτώσεων”

Παιχνίδι “τυχαίων συμπτώσεων” … Delft,  προάστιο της Χάγης, (Ολλανδία) … από τις πρώτες επισκέψεις μου παρατήρησα στο παλιό κομμάτι της πόλης, ότι σε μερικά σημεία των πεζοδρομίων και των δρόμων έχουν αντικατασταθεί κάποια τουβλάκια με άλλα, που η μια τους όψη είναι βαμμένη λευκή και έχουν γραφεί με γαλάζιο χρώμα κάποιες λέξεις … 


… Με την υάλωση που έχουν υποστεί θυμίζουν πορσελάνινα πλακάκια… Θα το προσπερνούσα σαν μια “μούρλα”, κάποιου καλλιτέχνη αν δεν παρατηρούσα ότι μεταξύ των λέξεων υπήρχε και η ελληνική λέξη  “γῆ” (με περισπωμένη παρακαλώ) …

 … ΕΤ3 κάποιο Σάββατο, (πριν δυο ή τρία χρόνια) στην εκπομπή  ΔΙΑΣΠΟΡΑ … «συναντήσαμε την κυρία Χριστίνα , καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου και του χώρου προβολής και προώθησης των γνωστών κεραμικών του Delft στην Ολλανδία, που βρίσκεται μέσα στο χώρο της πανεπιστημιούπολης » … δεν πρόλαβα να κρατήσω το επίθετο, αλλά αποτύπωσα το πρόσωπο και τη συνεχή προσφώνηση  “κυρία Χριστίνα”…

 … κυρία Χριστίνα που γεννηθήκατε;  -  “Γεννήθηκα μέσα σε υφαντήρια … στην  Νέα Ιωνία , γι αυτό τα πρώτα έργα μου ήταν κατασκευές με κλωστές και υφάσματα” … ξύπνησα λες και μου ήρθε τούβλο …

… κάποια άλλη χρονιά επέστρεφα Ελλάδα και έκανα προμήθειες από ένα σούπερ μάρκετ στο Delft  … όπα, κάπου την ξέρω αυτήν που περιμένει στην ουρά του ταμείου … στήνω αυτί και την ακούω να μιλά ολλανδικά τέλεια … μπα, αποκλείεται … εύκολο όμως είναι να με αφήσει ήσυχο η περιέργεια; … παίρνω φόρα και … “καλησπέρα, είστε ελληνίδα;”  … “ναι” απαντά ξαφνιασμένη,  και περνώ  στο παρασύνθημα … “Νέα Ιωνία” … “Υφαντήρια” … μισή ώρα και, ξυπνήσαμε παλιές μνήμες …
 Christina Linaris-Coridou (πληροφορίες στο διαδίκτυο), γνωστή πρωτοπόρος στα εικαστικά στην Ολλανδία, καθώς και ποιήτρια. Χρησιμοποιεί για τις δημιουργίες της κλωστές , ύφασμα, χρώμα, κεραμικό και πολύ βίντεο.  Το 2011 έγινε στο Delft ένα φεστιβάλ κεραμικής. Το Delft είναι γνωστό και για τα κεραμικά του (λευκά με μπλε μοτίβα) 
Η εικαστική της παρέμβαση ήταν να αντικαταστήσει 300 τουβλάκια από δρόμους και  πεζοδρόμια με αυτά που είχε χρωματίσει. Αυτά οδηγούσαν τους επισκέπτες στους χώρους των εκθέσεων… Το φεστιβάλ είχε τον τίτλο TERRA (γη) και αυτή η λέξη είναι γραμμένη πάνω στα τουβλάκια σε επτά , οκτώ γλώσσες  … 
… κάθομαι πάνω από ένα χρόνο να ετοιμάσω αυτή την παρουσίαση, αλλά δε … 
Τότε η “τυχαία σύμπτωση” τσατίζεται και μου την ρίχνει πάλι τις προάλλες  μπροστά μου να διαλέγει μήλα σε άλλο σούπερ μάρκετ στο Delft … «Καλή χρονιά κυρία Χριστίνα από την Νέα Ιωνία» … γυρνάει και σκάει στα γέλια … και μπλα μπλα μπλα … 
… ε, δεν γίνεται, πρέπει να την “αναρτήσω” …

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά Ν.ιωνιας 1960..ο παππούς μου ο Κώστας βειραμτζλης https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2524755930904123&set=gm.412465012627776&type=3&av=1144170868982456&eav=AfZBT3tGBP2DjXRGvcLtuU5VFXOUu_qkUxDt7E-6ywnVUrgRDCY-h3vGGs95kievF85HWCV3t6nPlPTLwCRo8Ke1&theater&ifg=1
Ο δράκος της Καλογρέζας. Βασάνιζε, σκότωνε και βίαζε ανήλικα παιδιά. Έριχνε ψόφιες κότες πάνω στα πτώματα για να καλύπτει τις οσμές των πτωμάτων... Αριστερά:οι γονείς του 8χρονου θύματος και της 5χρονης. Συναντήθηκαν έξω από το σπήλαιο.  Δεξιά: ο πατέρας της 8χρονης μαζί με κατοίκους στις έρευνες για τα θύματα του δράκου στη σπηλιά.... H είσοδος του σπηλαίου, όπου ο δράστης βασάνιζε και εξόντωνε τα θύματα του... Οι αρχές βγάζουν το 5χρονο θύμα από τη σπηλιά και τοποθετούν σε μία κάσα... Ο Δ.Μ. στα χέρια της χωροφυλακής σώθηκε από το πλήθος που ήθελε να τον κάψει ζωντανό... 29 Ιανουαρίου 1936. Δύο πολίτες βρίσκονται μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Έξω από το συνοικισμό της Καλογρέζας, σε μία βαθιά σπηλιά με διακλαδώσεις, βρίσκουν το πτώμα ενός μικρού αγοριού με σημάδια αποσύνθεσης. Ήταν δεμένο στα χέρια και στα πόδια με κομμάτια από κουρέλια και σύρματα. Τα μάτια του ήταν διεσταλμένα. Από το στόμα και τα αυτιά του έβγαιναν σκουλήκια. Στο σώμα που είχ...

Η ιστορία της γειτονιάς του κάρβουνου

Από το 1940 έως και το 1960, στις υπόγειες στοές των λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας - Ν. Ηρακλείου γραφόταν μια διαφορετική ιστορία. Στη «γειτονιά του κάρβουνου» είναι αφιερωμένη μια έκδοση-ημερολόγιο του συλλόγου «Αλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού». https://www.kathimerini.gr/1057998/gallery/epikairothta/ellada/h-istoria-ths-geitonias-toy-karvoynoy Ενα μικρό δρομάκι, η οδός Ανθρακωρύχων, και κάποια βιβλία θυμίζουν σήμερα την ύπαρξη της 20χρονης λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας - Ν. Ηρακλείου, όμως από το 1940 έως και το 1960, στις υπόγειες στοές γραφόταν μια διαφορετική ιστορία. Δύο δεκαετίες εξόρυξης, εργασίας στα έγκατα της γης, εκεί όπου δεν τρύπωνε ούτε μικρή ακτίνα ηλίου, με λιγνιτωρύχους διπλωμένους στα δυο μέσα στις στοές με την καρβουνόσκονη και την ανελέητη θερμοκρασία, για έναν λιγνίτη εξαιρετικής ποιότητας, όπως καταγράφεται σε εκθέσεις μεταλλειολόγων. Στη γειτονιά του «Κάρβουνου», το σημερινό Νέο Ηράκλειο και τη Νέα Ιωνία, έφτανα...