Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρχείο Μαξίδη Μιχάλη.

Τρεις οικοδόμοι σηκώνουν "εις υγείαν" τα ποτήρια μετά τον κάματο της ημέρας στη ταβέρνα "ο Τσάκωνας", το 1950.
Από αριστερά, Δημήτριος Βαρελόπουλος, Μαξίδης Τριαντάφυλλος και Θεόδωρος Παπουλίδης, στα πόδια του τελευταίου κοιμάται αποκαμωμένος από τις δραστηριότητες της ημέρας στις αλάνες ο μικρός Μαξίδης Μιχάλης.
Τότε δεν υπήρχαν υπολογιστές - τάμπλετ, τα παιδιά διοχέτευαν την ενέργεια τους, έξω στο οξυγόνο [ και έκαναν χορταστικούς ύπνους στο τέλος της ημέρας], ακολουθούσαν στις νυκτερινές "εξόδους" τους μεγάλους, άκουγαν τις συζητήσεις για τις πατρίδες, τη δουλειά, τις δυσκολίες, ζούσαν και αυτά έμμεσα την προσπάθεια και ίσως αυτό τα μάθαινε να εκτιμούν και να κρίνουν σωστά αργότερα.
Το τραπέζι πάντα λιτό, κρασί για την ευθυμία, κάνα πιάτο φασόλια ή φάβα, ψωμί, ελιές και η ευτυχία - χαρά είχε επιτευχθεί, τόσο απλά.
Ο κύριος Θόδωρος ήταν η συμπάθεια των παιδιών, γιατί υποσχόταν πάντα στα καλά παιδιά να τους δώσει αεροπλανάκια και πυραύλους, προφανώς ιδιοκατασκευές.
Η ταβέρνα ανήκε στον Χρήστο Καρδάρα εκ Λεωνιδίου και ήταν ακριβώς απέναντι από την εκκλησία, στο ίδιο σημείο που είναι τώρα το καφενείο "Τα Ριζάκια".
Παρατηρήσεις:
Οι οικοδόμοι παρά τις δυσκολίες ήταν περιποιημένοι κατά την "έξοδο", μάλλον εδώ πρόκειται για Σαββατιάτικη έξοδο.
Ο εξοπλισμός της ταβέρνας και αυτός λιτός, ένα τραπέζι παίζει το ρόλο του μπουφέ με στοιβαγμένα τα πιάτα - ποτήρια και πίσω οι εστίες με τις κατσαρόλες, μια τσαγιέρα και αριστερά το μεταλλικό ψυγειάκι πάγου, πατέντα που κατασκεύαζε ο γνωστός Τσαμπούρης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά Ν.ιωνιας 1960..ο παππούς μου ο Κώστας βειραμτζλης https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2524755930904123&set=gm.412465012627776&type=3&av=1144170868982456&eav=AfZBT3tGBP2DjXRGvcLtuU5VFXOUu_qkUxDt7E-6ywnVUrgRDCY-h3vGGs95kievF85HWCV3t6nPlPTLwCRo8Ke1&theater&ifg=1
Ο δράκος της Καλογρέζας. Βασάνιζε, σκότωνε και βίαζε ανήλικα παιδιά. Έριχνε ψόφιες κότες πάνω στα πτώματα για να καλύπτει τις οσμές των πτωμάτων... Αριστερά:οι γονείς του 8χρονου θύματος και της 5χρονης. Συναντήθηκαν έξω από το σπήλαιο.  Δεξιά: ο πατέρας της 8χρονης μαζί με κατοίκους στις έρευνες για τα θύματα του δράκου στη σπηλιά.... H είσοδος του σπηλαίου, όπου ο δράστης βασάνιζε και εξόντωνε τα θύματα του... Οι αρχές βγάζουν το 5χρονο θύμα από τη σπηλιά και τοποθετούν σε μία κάσα... Ο Δ.Μ. στα χέρια της χωροφυλακής σώθηκε από το πλήθος που ήθελε να τον κάψει ζωντανό... 29 Ιανουαρίου 1936. Δύο πολίτες βρίσκονται μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Έξω από το συνοικισμό της Καλογρέζας, σε μία βαθιά σπηλιά με διακλαδώσεις, βρίσκουν το πτώμα ενός μικρού αγοριού με σημάδια αποσύνθεσης. Ήταν δεμένο στα χέρια και στα πόδια με κομμάτια από κουρέλια και σύρματα. Τα μάτια του ήταν διεσταλμένα. Από το στόμα και τα αυτιά του έβγαιναν σκουλήκια. Στο σώμα που είχ...

Η ιστορία της γειτονιάς του κάρβουνου

Από το 1940 έως και το 1960, στις υπόγειες στοές των λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας - Ν. Ηρακλείου γραφόταν μια διαφορετική ιστορία. Στη «γειτονιά του κάρβουνου» είναι αφιερωμένη μια έκδοση-ημερολόγιο του συλλόγου «Αλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού». https://www.kathimerini.gr/1057998/gallery/epikairothta/ellada/h-istoria-ths-geitonias-toy-karvoynoy Ενα μικρό δρομάκι, η οδός Ανθρακωρύχων, και κάποια βιβλία θυμίζουν σήμερα την ύπαρξη της 20χρονης λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας - Ν. Ηρακλείου, όμως από το 1940 έως και το 1960, στις υπόγειες στοές γραφόταν μια διαφορετική ιστορία. Δύο δεκαετίες εξόρυξης, εργασίας στα έγκατα της γης, εκεί όπου δεν τρύπωνε ούτε μικρή ακτίνα ηλίου, με λιγνιτωρύχους διπλωμένους στα δυο μέσα στις στοές με την καρβουνόσκονη και την ανελέητη θερμοκρασία, για έναν λιγνίτη εξαιρετικής ποιότητας, όπως καταγράφεται σε εκθέσεις μεταλλειολόγων. Στη γειτονιά του «Κάρβουνου», το σημερινό Νέο Ηράκλειο και τη Νέα Ιωνία, έφτανα...